Jak jsem se málem stal zahradníkem.

Jako každé dítě jsem měl samozřejmě spoustu přání a přání, pokud mají materiální podstatu, mají tu vlastnost, že většinou stojí peníze. Tedy peníze těch, kdo dítě zplodili. Jak se z této situace dostat a zároveň potomkovi naznačit, že cesta k penězům není povětšině aktem darovacím, ale aktem pracovním nebývá příliš jednoduché. 

Protože i mě se zajídalo neustále „žebrat“ u rodičů o peníze požádal jsem otce, aby mi tedy nějakou práci zařídil. Jak to ale udělat, když člověku teprve krátce 15 let, ale protože bylo o prázdninách po skončení základní školy, tak to ani nebyl větší problém. Taťka, jako vždycky dokázal mé problémy poměrně rychle vyřešit.  

Táta byl vášnivý zahradník a výplody jeho práce zásobovaly nejen naší kuchyň, ale i kuchyně sousedů. Stále se mě snažil přemlouvat, abych mu s prací pomohl, ale jeho úsilí bylo marné. I přes to, že moji předci byli statkáři, nezdědil jsem z jejich genů téměř nic. Snad jenom obdiv ke kráse rostlin a zvířat. Kolik práce to dá, než ze semínka vzklíčí a vyroste rostlina, jsem neměl ani tušení. Vše se ale mělo změnit, když mi otec umožnil vydělat si své první opravdové peníze.    

Jeho kamarád pan Bleha, se kterým chodil hrát do hospody mariáš, měl zahradnictví, kde povětšinou byly pěstebním produktem květiny – zejména překrásné karafiáty a zelenina, která se prodávala na tržišti. Zahradnictví bylo nedaleko našeho domu a tak nebyl problém ani s dopravou a tak se dohodli, že u něj budu nějaký čas pracovat a vydělanými penězi alespoň z části uspokojit své stále větší potřeby.

Na svoji první pracovní směnu jsem se dostavil již s půlhodinovým předstihem, abych snad náhodou nezmeškal a neudělal si hned z počátku ostudu. Pan Bleha tam již dávno byl a zaléval. Když jsem se ho dost nejapně zeptal, proč zalévá, když ještě nesvítí slunce, odpověděl mi, že právě proto. Na můj udivený pohled zareagoval vysvětlením, kdyby zaléval v pravé poledne, tak by sluneční žár květiny spálil, protože na rostlinách utvoří kapičky, které působí jako lupa, která soustředí paprsky do jednoho místa a dochází tak k poškození rostlin. Kromě toho mi sdělil, že by se voda nestačila vsáknout a zbytečně by se vypařila. No fyzika a chemie v praxi současně.

Pan Bleha nechal zalévání a zavedl mě ke květinovému záhonu, kde mi začal vysvětlovat, kategorie jakosti jednotlivých druhů květin. Až doposud se práce jevila jako zábava. Začali jsme se sběrem květin, dostal jsem nůžky a začal stříhat. Po deseti minutách jsem necítil ruku a po půlhodině jsem již nedokázal rozlišovat jednotlivé kategorie. Po hodině jsem byl na pokraji sil. Před očima se mi objevil obraz radostně se usmívajícího rolníka, který visel v našem bytě v hale. Malíře jsem pochopil, výraz rolníka nikoliv.

„Běž plejt mahon!“ přikázal mi, vidouc že jsem u konce sil. Odcházeje mluvil něco o pracantech. Rozhodně jsem nemohl konstatovat, že mi svým rozhodnutím nějak práci ulehčil, ale mohl jsem na záhoně alespoň sedět.

Konečně přestávka. Vytáhl jsem termosku s čajem, chléb s máslem a turistickým salámem. Ještě než jsem stačil svačinu pozřít, hnal mě znovu do práce. Tentokrát se okopávala mrkev. Řeknu vám – děsná práce.  Stále více jsem nabýval dojmu, že by se má činnost dála spíše nazvat jako činnost destrukční. Když to pan Bleha uviděl, nechal mě poškozenou mrkev sebrat a protože pěstoval také králíky, našla se toho dne pro ně vhodná potrava. Myslím, že králíci byli jediní kdo byl toho dne s mojí prací spokojen. V poledne byla padla. Po šesti hodinách práce, jsem toho měl „plné kecky“ a sotva jsem došel domů. Po obědě se u mě zastavil kamarád, ale nedokázal mě vzbudit. Usínal jsem s hrůzou, že mě to samé čeká také další a další den.

Naštěstí mi však osud přihrál do cesty další brigádníky, lépe řečeno brigádnice. Čtyři holky, již studentky střední školy a jedna z nich sestra mého atletického kolegy, Jana. Díky ní jsem se rychle seznámil i s ostatními děvčaty. I když bylo práce hodně, byla u toho legrace a panu Blehovi šla z nás někdy hlava kolem. Když už měl našich blbostí dost, tak se uchyloval do své světničky v zahradním domku, kam za ním nikdo nesměl.

Po několika dnech zmizely všechny počáteční příznaky nechuti k práci a s děvčaty jsme zůstávali i po jejím skončení a hráli společenské hry – vlastně jen jednu „Na Fanty“.

Po týdnu nastoupila další brigádnice - sexbomba Vlasta. Říkalo se o ní, že je to profesionální společnice, která si vydělává prodejem svého těla, ale protože i za socialismu nebyla prostituce legální, musela mít i ona nějakou práci a tak vzala brigádu na čerstvém vzduchu, jak sama říkala, potřebovala se po probdělé noci někde provětrat. Všichni jsme se s ní rychle skamarádili i proto, že občas donesla něco dobrého k pití, americká cigára a holkám zbytky v republice nedostupných parfémů. Navíc její nadání pro vyprávění o různých sexuálních praktikách celého světa bylo skutečně mimořádné a my nezkušení jsme se zatajeným dechem poslouchali. Díky těmto bonusům nám práce velmi příjemně ubíhala.

Jednou děvčata odešla dříve, pan Bleha jel na podnik a já jsem zůstal s Vlastičkou sám. Přiťukli jsme si velmi dobrým vínem a začali si nezávazně povídat. A co myslíte, jak to dopadlo? Pan Bleha se vrátil dříve, než jsme čekali, zrovna když už jsem se měl zbavit svého panictví. V ruce třímal „plamenný meč“, který byl ve skutečnosti násadou do motyky a řval tak, že to bylo slyšet až na Pražský hrad. Výrazy, které při tom používal, by se nedaly publikovat ani po 22 hodině. S Vlastičkou jsme popadli své věci a vyrazili odtud nazí do blízkého pole, kde jsme se oblékli, dali si pusu na rozloučenou a vydali se každý svou cestou.

Naštěstí tato příhoda nic nezměnila na přátelství mého otce a pana Blehy a i nadále vedli těžké mariášové bitvy.

A tak jsem se nestal ani zahradníkem, čehož nelituji, ale ani mužem, čehož jsem litoval.

P. S.: Dlužno dodat, že jsem nelitoval dlouho a že Vlastička zanedlouho svoji úlohu, uvést mě mezi muže, splnila na výbornou.

Autor: Pavel Kynčil | středa 19.2.2014 14:53 | karma článku: 8,10 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Pavel Kynčil

Mrtvice nechodí po horách

Ač jsem nikdy neočekával, že by se v rodině něco takového mohlo stát, stalo se. Syna, i když nevlastního, postihla mozková mrtvice.

19.2.2024 v 14:38 | Karma: 13,01 | Přečteno: 620x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Kynčil

Střípky z Rhodosu.

Rhodos je krásný ostrov obklopený dvěma moři. Je to vlastně dovolenkový ráj na kterém vypukly v důsledku tepla požáry a mnoha dovolenkářům se tak jejich odpočinek proměnil v boj o holý život.

10.2.2024 v 11:57 | Karma: 12,49 | Přečteno: 316x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Kynčil

Foto střípky z Ischie

Zatoulané snímky z italského ostrova Ischia/ čti Ískia/. Je to takový pall mall z návštěvy krásného ostrova.

9.1.2024 v 10:57 | Karma: 15,53 | Přečteno: 263x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Kynčil

Příběh fotografie - zimní móda s mamkou.

Bylo mi devět a chtěl jsem fotit módu, protože se mi líbily módní časopisy, které dostávala z venku moje mamka.

28.12.2023 v 22:53 | Karma: 15,81 | Přečteno: 272x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Kynčil

Zahrádka na poněkud divný podzim

Ano, podivný podzim. Listí stále na stromech, docela teplo a jak se zpívá v jedné písni od bratří Nedvědů... máky kvetou.

13.11.2023 v 12:41 | Karma: 14,68 | Přečteno: 249x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 309
  • Celková karma 12,75
  • Průměrná čtenost 538x
Píši a fotím, tedy jsem!